Artikel Tubantia

JustUs WM brengt debuutalbum uit: ‘Mensen waren ontroerd door onze muziek’

Gepubliceerd op: 24/05/2017

JustUs brengt debuutalbum uit: 'Mensen waren ontroerd door onze muziek'

JustUs WM, dat is het Enschedese duo Maja Keijer en Willem Broers. Hun debuutalbum met liedjes van eigen hand verschijnt zaterdag. Op Landgoed Algoed spelen ze dan live.

Hij hoorde haar zingen en haar stem raakte hem onmiddellijk. Terwijl Willem Broers  toch hardrockfan is – “Ja, het klinkt heel raar” – en houdt van de muziek van Alice Cooper, Deep Purple en Led Zeppelin.

Zij wilde na jaren in het koor van Studio’65 en zangles meer podiumervaring opdoen. Toen Maja Keijer hoorde dat de band Reload een zangeres zocht, deed ze auditie en werd aangenomen. Broers speelde gitaar en ze vroeg hem haar te leren spelen. Het klikte muzikaal en nu vormen Maja en Willem het duo JustUs. Aan hun debuutalbum, Misty shadows, hebben ze anderhalf jaar gewerkt.

Wat het geluid van Keijer precies is? Broers kan het goed duiden: “Ik houd van hardrock, maar ben een geboren Beattle-fan. Ik houd van die meerstemmigheid in hun muziek. Maja’s stem ligt daar heel dichtbij. Het is harmonieus en combineert mooi met andere stemmen.”

Akoestisch
De muziek van JustUs laat zich het best omschrijven als akoestische pop. Hoewel ze bij optredens ook covers spelen, bestaat de cd volledig uit eigen werk. Maja is verantwoordelijk voor de teksten. Ze wijst op haar achtertuin, die grenst aan de weilanden om Enschede. “Tijdens een wandeling kan mij ineens een tekst te binnen schieten. Vaak kan ik de melodie er al bij zingen.” Of midden in de nacht, zegt ze. “Dan word ik wakker en zing ik het meteen in. Dan kan ik er later mee naar Willem.” Broers doet de arrangementen.

Vaak gaat het ook anders, zoals bij de titelsong van hun cd. Keijer: “Ik had de tekst, het thema, maar kwam er niet verder mee.” Broers: “Ik had een rifje gemaakt, gewoon ’s avonds, thuis op de bank. Er ontbrak nog iets. Toen kwam zij met Misty shadows en ik dacht: dat is het.”

Het nummer Rust and dust is ook zo’n verhaal. Broers vertelt dat hij graag eens een jazzy nummer wilde maken. “Toen zagen we de foto’s die de Enschedese fotograaf Hessel Bosch had gemaakt in verlaten mijnen in België. Zo mooi! Ik had de jazzklank en Maja schreef de tekst, geïnspireerd door de foto’s.”

Ontwaken
Het opnemen van de muziek voor een cd was voor het duo ‘een vorm van ontwaken’. “We traden een keer op bij Het Paradijs en een paar mensen in het publiek had tranen in de ogen. Ik maakte er een grapje van: spelen we zo slecht? Na afloop vertelden die mensen dat ze ontroerd waren. Of ze geen cd konden kopen met onze muziek?”

Ze kwamen Erik Schenkel tegen, student MediaMusic aan Artez Conservatorium. “Het klikte”, zegt Maja Keijer. “Erik voelde ons erg aan.” Dus gingen ze de studio’s in. De eerste vraag die Willem Broers hem stelde: “Wat zijn de mogelijkheden? Onbeperkt, zei Erik. Nou, dan pakken we flink uit ook.”

Dat uitpakken duurde anderhalf jaar. Alles werd apart opgenomen: zang, percussie, gitaar, alles. Keijer: “Bij Out of time zaten Willem en Erik mij te plagen. Tijdens de opnames moest ik lachen. Dat lachje wilden ze erin houden.” Hoe ze dat nu doet, als ze een optreden hebben? “Het zit er zo in dat het lachen dan vanzelf gaat.”

Ontwikkeling
De opnames zijn ook een manier geweest voor Keijer en Broers om zich verder te ontwikkelen “We kwamen uit Reload, een zeskoppige formatie. Twee haakten af en we gingen door als Delight Music. Nu zijn we met z’n tweeën.”

Een duo is totaal ander werk, zegt Broers. “Je kunt je het totaal niet veroorloven om fouten te maken. Je kunt niets verdoezelen.” Keijer vult aan: “Het beperkt het aantal instrumenten ook dat je kunt gebruiken. Je moet jezelf eigenlijk helemaal opnieuw uitvinden.”

Met Misty shadows staat JustUs helemaal. “We kunnen met onze nummers het gevoel overbrengen dat we erin willen hebben. Daar zijn we trots op.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM